Je bent op een website over mediation terecht gekomen. Maar heb je eigenlijk een conflict? En past mediation daar wel bij?
Wat is een conflict
Een conflict heb je met een ander. Dus niet met die ene internetprovider bijvoorbeeld, maar met de dame die je daar te woord stond en de monteur niet wilde inplannen. Daar ben jij afhankelijk van. Zonder deze dame heb je dus geen internet. Het conflict doet iets met je: je bent boos, gefrustreerd of verdrietig. Jij en de ander hebben een tegengesteld belang. Dan spreek je van een conflict. Dat kan een conflict op je werk zijn, een conflict met familie, een conflict met je partner of bijvoorbeeld met de buren.
Nu zijn we allemaal bekend met internetstoringen, maar mediation daar voor inschakelen is misschien een stap te ver. Wanneer wel? Wanneer is mediation zinvol?
Welk conflict is bemiddelbaar?
Friedrich Glasl ontwierp “De escalatieladder”. Een mooie illustratie van de stappen die genomen worden in een conflict, dat uit kan monden tot ‘oorlog’. Hieronder zie je de ladder. In fase 1 is het veelal nog onderling op te lossen vanuit ratio. In fase 2 spelen veel meer emoties mee. In fase 3 is het al een echte strijd en zijn er uitsluitend verliezers. Vanaf stap 2 tot 8 is mediation in te zetten.

In welke fase je conflict zich bevindt is te zien aan het gedrag van de conflictpartijen. Een conflict kan snel afdalen. Herstel is echter stapje voor stapje. Daarom is het aan te raden een conflict snel bespreekbaar te maken en op te lossen.