10 % meer mensen maakten aanspraak op hun rechtsbijstandspolis in de eerste drie kwartalen van 2020. Arbeidsconflicten claims namen zelfs toe met 36%.

Verzekeraar Interpolis

Op Google is ook een stijging te zien. Op ‘rechtsbijstandverzekering’ werd meer dan tweeduizend keer meer gezocht dan in 2019. In februari en september waren wel 19.000 zoekopdrachten. Omdat de coronacrisis veel onzekerheid op de arbeidsmarkt geeft, zijn arbeidsconflicten een mogelijk gevolg.

Mediation en Rechtsbijstandsverzekering

Bij een arbeidsconflict krijg je mediation soms vergoed door je rechtsbijstandsverzekering. De mediator gaat dan in gesprek met zowel jou als je werkgever. In tegenstelling tot een advocaat, die alleen het belang van zijn cliënt dient. Heb je een arbeidsconflict met je leidinggevende bijvoorbeeld, dan kan de mediator helpen.

Wel belangrijk is te weten dat er bij rechtsbijstandsverzekeringen een wachttijd is voor juridische hulp van drie tot soms zes maanden. Verzekeraars hanteren dit om te voorkomen dat er een verzekering afgesloten wordt pas als het conflict al loopt. Soms is er mogelijkheid tot gratis rechtsbijstand. De Raad van de Rechtsbijstand bepaalt dit. Ook biedt het Juridisch loket vaak gratis advies en informatie.

Bron: Pricewise – Vraag rechtsbijstand lijkt toe te nemen door arbeidsconflicten tijdens coronacrisis