Mediators over coronarellen: ‘Het is onverstandig een mening te negeren’. Frustratie over bijna een jaar maatregelen tegen corona maakt allerlei groeperingen woedend. Hulpverleners, ministers, journalisten en wetenschappers krijgen de volle laag, tot rellen aan toe. Hoe breng je mensen die elkaar naar het leven staan dichter bij elkaar?

Dat schrijft Parool in een interview met drie mediators. Een scheidingsmediator, rechtbankmediator en vredesonderhandelaar spreken zich uit over de rellen die onlangs uitbraken. Ze belichten de rellen op een verschillende wijze.

“Als er iemand tussen zit die de dialoog aangaat met een agent op het Museumplein bijvoorbeeld, en anderen zien dat, dan kan de geweldsspiraal doorbroken zijn.” meent rechtbankmediator Kim Roelofs. Parallellen trekken met een vechtscheiding kan, zegt scheidingsmediator Alexander Leuftink in het artikel: “Ik denk wel dat de exorbitante rellen die we zagen misschien niet zijn ontstaan door opgekropte emoties. Dit was rellen om het rellen. Dat is iets anders.” VVD kamerlid en vredesonderhandelaar Sven Koopmans lijkt het daar mee eens. Hij vindt het ten eerste als bemiddelaar belangrijk om met partijen aan tafel goed naar elkaar te luisteren. Maar zegt concluderend ook: “Ik vind niet dat we aan de relschoppers moeten vragen wat zij nu willen. Dat zijn criminelen.”

Lees het complete artikel op https://www.parool.nl/nederland/mediators-over-coronarellen-het-is-onverstandig-een-mening-te-negeren